Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза украинския празник, наречен Ден на достойнството и

...
Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза украинския празник, наречен Ден на достойнството и
Коментари Харесай

Зеленски почете жертвите на войната и обеща победа над Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза украинския празник, наименуван Ден на достолепието и свободата на Украйна, като почета жертвите, дадени от украинския народ след нахлуването на Русия, и съобщи, че страната му ще издържи и ще победи, оповестиха Ройтерс и ДПА.  

" Готови сме да дадем всичко от себе си. Готови сме да се борим до край ", съобщи той. Украйна е платила доста висока цена за свободата си и ще продължи да я заплаща, акцентира Зеленски, имайки поради хилядите жертви от войната.

Във видеообръщение към нацията Зеленски посочи приноса на украинците - от бойците, пожарникарите и медиците до учителите, които дават онлайн уроци, селяните, които готвят за военните, шивачите, които шият униформи, и фермерите, които не престават да орат нивите макар риска.

Той приветства мощния дух на украинците, който резервират макар честите ракетни удари, огромните опустошения, дефицита на електрическа енергия и спиранията на електрозахранването с настъпването на зимата, съвсем девет месеца след нахлуването на Русия. " Може да бъдем оставени без пари. Без бензин. Без топла вода. Без светлина. Но не и без независимост ", съобщи Зеленски в обръщението си, което произнесе, застанал в една от богато украсените зали в президентския замък в Киев.

" Какво се промени от този момент (преди една година)? Много. На нашата земя се появиха дупки от ракети. В нашите градове и села има пътни блокади и противотанкови таралежи. По улиците ни може да е мрачно. В домовете ни може да е студено ", сподели Зеленски. " Има доста промени, само че те не са трансформирали най-важното. Защото най-важното не е извън,  а е вътре в нас. И то остава непроменено. И ето за какво ние ще издържим ", добави той.

Украинският президент съобщи, че в бъдеще украинците ще се съберат на киевския Площад на независимостта, " където ще отпразнуват Деня на успеха на Украйна. В един кротичък Киев, в една мирна Украйна ".

Денят на достолепието и свободата бележи началото на кървавите митинги сред 2013 и 2014 година, станали известни като " Революцията на Майдана ", провокирани от решението на проруския тогавашен президент Виктор Янукович да не подпише съглашение за асоцииране с Европейския съюз, отбелязва Българска телеграфна агенция.
ТЕМА преди 2 часа 690 преди 2 дни 2440 преди 2 дни 3581
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР